Jobbsökartips för nyanlända

Börja med att lära dig språket.

Språket är det viktigaste för att lära sig, så fram till att du får arbetstillstånd och får börja jobba så kan du lägga din tid på att lära dig svenska. Du kan börja kolla på Youtube där finns det många bra videos med kurser i svenska men det allra bästa sättet att lära sig språket är att prata med andra personer. 

Umgås med nya människor.

Det kan vara svårt under den första perioden som nyanländ så försök att inte vara själv utan gå ut och hälsa på folk och starta konversationer, detta är bra för att du kommer lära dig svenska enklare och samtidigt kan du skaffa vänner. När du har lärt dig språket lite bättre så kan du fråga fler frågor om Sverige, lär dig om samhället.

Visa upp dig.

För att kunna få jobb här så måste du först visa att du vill ha ett jobb och att du är redo för det. Så våga visa upp dig själv, även om du inte har erfarenhet eller rätt kompetenser för jobben så kan du visa att du kommer ge 100% för att kunna hjälpa företagen så mycket som du kan.

Har du utbildning i ditt hemland?

Du som har utbildning i ditt hemland kan tillgodoräkna den i Sverige. Om du vill studera på högskola eller universitet i Sverige så måste du  först ha en gymnasieutbildning för att kunna bli behörig. Du kan kolla vilken behörighet du har med dina betyg genom universitets och högskolerådet. För att få grundläggande behörighet behöver du ha en gymnasial utbildning med tillträde till universitetsutbildning i ditt hemland samt så behöver du Engelska 6 och svenska som andraspråk 3. Om du behöver komplettera dina gymnasiebetyg så kan du hitta din utbildning på Komvux hemsida.

Om du uppfyller kraven för eftergymnasiala studie så kan du välja att läsa på yrkesförberedande utbildningar inom högskola, universitet, yrkeshögskola eller yrkesutbildningar.

Utbildningar inom högskola och universitet är oftast tre år långa för kandidatexamen men du kan plugga i två år till för att kunna få din masterexamen. Yrkeshögskolans utbildningar är oftast två år långa men du kommer behöva göra LIA i sammanlagt 24 veckor. Klicka här för att se olika yrkeshögskole utbildningar.

Hur gör du om du är färdigutbildad?

Vissa arbetsområden kräver legitimation som t.ex. barnmorska, arbetsterapeut, psykolog och olika hälso och sjukvårds jobb. Du kan kolla upp om detta gäller ditt jobb genom att gå in på Socialstyrelsens hemsida. Skicka in en fullständig ansökan vilket gör att handläggandet går snabbare. Om du inte har tillgång till vissa dokument så ska du beskriva i ansökan varför du inte har dokumenten. Om du har en eftergymnasial yrkesutbildning eller akademisk utbildning som inte leder till något jobb så kan du vända dig till universitetsrådet eller högskolerådet där bedömer de din utbildning och ser vad den motsvarar i det svenska utbildningssystemet

Hur börjar jag jobba?

För att kunna jobba i Sverige så behöver du inte ha ett svenskt personnummer, uppehållstillstånd eller bo i Sverige men för att kunna jobba här så måste du ha uppehållstillstånd eller arbetstillstånd från Migrationsverket. Mer information om uppehållstillstånd här!